ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Μεγάλο Διεθνές αφιέρωμα στα Άτομα με Αναπηρία στο 4ο Arcadian Screenings – Κινηματογραφικό Φεστιβάλ
Μεγάλο αφιέρωμα στο σημαντικό κοινωνικό θέμα της Αναπηρίας παρουσιάζει για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού στην 4 η διοργάνωση του, το κινηματογραφικό φεστιβάλ Arcadian Screenings, 21 – 25 Φεβρουαρίου στην Τρίπολη την Μεγαλόπολη την Δημητσάνα και σε άλλες πόλεις και χωριά της Αρκαδίας.
Με 5 ταινίες μεγάλου μήκους και 1 ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα το Arcadian Screenings συγκροτεί το αφιέρωμα του στα Άτομα με Αναπηρία. 3 από τις ταινίες έρχονται από το εξωτερικό την Γερμανία, το Βέλγιο και την Κίνα και θα κάνουν την πρεμιέρα τους στην Ελλάδα στο Φεστιβάλ της Αρκαδίας σε πρώτη προβολή. Είναι οι ταινίες:
1. ZIE MIJ DOEN/Watch Me, 84 min, σκηνοθέτης Klara Van Es, Βέλγιο
Πώς 6 άτομα με αναπηρία παρουσιάζουν τον εαυτό τους, ο ένας στον άλλο και στο κοινό. Σε μια ποιητική ασπρόμαυρη ταινία, κοιτάζουμε μέσα στα μάτια των Nadine, Sofie, Sam, Quan, Mathias και Jessica, παρουσιάζουν το δικό τους κόσμο. Όλοι ζουν σε ένα κέντρο φροντίδας για άτομα με νοητική αναπηρία. Ξεδιπλώνουν τα συναισθήματά τους κατά τη διάρκεια ενός έτους. Δείχνουν στους θεατές ότι είναι άνθρωποι που διεκδικούν πλήρως τα δικαιώματα τους στην κοινωνική αλλά και στην προσωπική τους ζωή.
2. Love & Sex & Rock’n’Wheelchair 45 min by Susanna Wuestneck, Γερμανία
Η ταινία μας μιλάει για την ζωή με αναπηρία και το δικαίωμα των αναπήρων στον έρωτα και την σεξουαλικότητα. Η Nicola, Stefan, Emanuel & Wiebke μοιράζονται την αναπηρία αλλά έχουν διαφορετικό κοινωνικό status. Όλοι τους αναζητούν την αγάπη και το δικαίωμα στον έρωτα. Παίρνουν μέρος σε ένα εργαστήριο για τον έρωτα και το σεξ ενός ινστιτούτου αυτοπροσδιορισμού και ψυχολογικής υποστήριξης αναπήρων σε μια μικρή γερμανική πόλη. Στην ταινία παρακολουθούμε την συνάντησή τους στο εργαστήριο.
3. Restoring the Light, 52 min, Carol LIU, Κίνα
Η ταχεία οικονομική ανάπτυξη της Κίνας έχει αφήσει πίσω τις τεράστιες αγροτικές περιοχές που εξακολουθούν να αγωνίζονται για βασικές ανάγκες επιβίωσης. Η προσωπική προσπάθεια του τοπικού γιατρού να προσφέρει υγειονομική περίθαλψη στα απομακρυσμένα χωριά της βορειοδυτικής Κίνας αποκαλύπτει το πορτρέτο μιας ξεχασμένης αγροτικής κοινότητας. Η ταινία διερευνά πώς ο γιατρός και δύο οικογένειες με ειδικές ανάγκες - συμπεριλαμβανομένης μιας εμπνευσμένης νεαρής γυναίκας, της γενναίας γιαγιάς της και ενός αισιόδοξου αγοριού - διατηρούν την ελπίδα και την αντοχή τους ενάντια σε τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές πιέσεις που απειλούν να εγκλωβίσουν τη ζωή τους.
Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται σε ότι αφορά τις προβολές με:
- την ταινία του Σωτήρη Γκορίτσα «Απ’ τα Κόκκαλα Βγαλμένη», 80min,
Ένας ειδικευόμενος ορθοπεδικός υπηρετεί σε δημόσιο νοσοκομείο και ανακαλύπτει την καθημερινότητα του εθνικού συστήματος υγείας. Περιθάλπει ανθρώπους τραυματισμένους σε τροχαία δυστυχήματα που απειλούνται με αναπηρία. Κάποιοι θα τα καταφέρουν και θα αποκατασταθούν πλήρως και κάποιοι όχι.
- την ταινία ντοκιμαντέρ «Forever Runner” (52 min), D: JANG Dajung, China – France
Η Chiu είναι 32 ετών όταν ξεκινά να τρέχει στην αθλητική ομάδα της εταιρία στην οποία εργάζεται στην Ταιβάν. Πολύ σύντομα θα αναγνωριστεί το ταλέντο της ειδικά στις μεγάλες αποστάσεις. Ανακαλύπτει ότι της αρέσει πραγματικά ο μαραθώνιος και προπονείται έντονα για αυτόν. Μόλις σε λίγα χρόνια, γίνεται η πιο διάσημη πρωταθλήτρια μαραθωνίου στη Ταϊβάν. Η φιλοδοξία της την οδηγεί ακόμα πιο μακριά. Όταν ανακαλύπτει ότι οι Ευρωπαίοι δρομείς προπονούνται για υπερ-μαραθώνιο, δε θα μπορέσει να αντισταθεί: το 2008, συμμετέχει στο Trans-Gaule που λαμβάνει χώρα στη Γαλλία. Υπερμαραθώνιος σημαίνει ότι πρέπει να τρέξουν 1,100χμ. σε 17 μέρες συνεχώς. Θα τερματίσει δεύτερη. Όμως μια βακτηριακή μόλυνση άρχισε να αναπτύσσεται στο πόδι της και από τις πρώτες μέρες εξαπλώθηκε σε όλο της το πόδι. Το τραγικό αποτέλεσμα ήταν ότι για να σώσει τη ζωή της, το πόδι έπρεπε να ακρωτηριαστεί. Φτάνοντας στη Ταϊβάν, η Chiu θα πρέπει να ξαναφτιάξει τη ζωή της. Αυτή η δεύτερη ζωή της δε θα συμπεριλαμβάνει το
τρέξιμο, μια δραστηριότητα στην οποία είχε σχεδόν εθιστεί. Με μεγάλη αποφασιστικότητα, αξιοσημείωτο κουράγιο, και με τη βοήθεια του συζύγου της, ξεκινά σιγά σιγά να χτίζει μια νέα ζωή. Το πάθος για τον αθλητισμό δεν την έχει εγκαταλείψει. Αποκτά ένα ειδικά φτιαγμένο τρίκυκλο, με το οποίο προπονείται ακατάπαυστα. Μετά από 4 χρόνια επανεκπαίδευσης, αποφασίζει να επιστρέψει στη Γαλλία, στο ίδιο μέρος όπου συνέβησαν όλα.
Επανασυνδέεται με την υπερ-μαραθώνια κοινότητα της Ευρώπης και επουλώνει τη βαθιά πληγή της. Αυτή τη φορά, όταν επιστρέφει στην πατρίδα, αποφασίζει να συμμετέχει ξανά σε διάφορους μαραθώνιους, αυτή τη φορά στο τρίκυκλο της.
- και το ντοκιμαντέρ «Πόλη με Αναπηρία» του Γιώργου Κουτλή.
Μπορεί ένα σκαλοπάτι ύψους 15 εκατοστών να είναι ισοδύναμo εμπόδιο με τοίχο 1,5 μέτρου; Όταν παρκάρουμε το όχημά μας, αφήνουμε χώρο να περάσουν και άνθρωποι που δεν στέκονται όρθιοι στα δυο τους πόδια; Είναι κανείς βέβαιος πως όλη τη ζωή του θα είναι αρτιμελής; Η ταινία μας δίνει την ευκαιρία να προβληματιστούμε…
Το Arcadian Screenings αποδίδει μεγάλη σημασία σε αυτό το αφιέρωμα και γι’ αυτό το λόγο κάλεσε να παρουσιάσουν τις ταινίες τους και να συζητήσουν με το κοινό στην Τρίπολη τους σκηνοθέτες των ταινιών: Sussane Wuestneck από την Γερμανία, Klara Van Es από το Βέλγιο και τον Σωτήρη Γκορίτσα από την Ελλάδα.
Καλεσμένος επίσης του Φεστιβάλ είναι και ο συγγραφέας Γιώργος Δενδρινός, στο βιβλίο του οποίου με τον ομώνυμο τίτλο βασίσθηκε το σενάριο της ταινίας του Σωτήρη Γκορίτσα.
Το αφιέρωμα αρχίζει με τις ταινίες αλλά δεν τελειώνει με τις προβολές. Συνεχίζεται με συζητήσεις και παράλληλες εκδηλώσεις με ομιλητές άτομα με αναπηρία, συγγραφείς, καλλιτέχνες και γιατρούς.
Φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο θεσμός « Arcadian Screenings», φιλοξενεί μια ιδιαίτερη ενότητα με θέμα «άτομα με αναπηρία». Η ενότητα αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση. Μερικοί από τους στόχους της προσπάθειας αφορούν:
- Στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας,
- Στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, της Δια Βίου Μάθησης, της ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση,
- Στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και
- Στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ).
Η προβολή των ταινιών του αφιερώματος είναι δωρεάν για το κοινό και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ.