ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ένα θέμα σε δύο παραλλαγές

Xάννα Κ., Κώστας Γαβράς (Σάββατο 22/2 – 21.30 Cineville)


Gavras

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνήγορος, Rachel Leah Jones (Κυριακή 23/2 – 17.30 Cineville)

Rachel Leah Johes Philip

Ένα πρόσωπο, ένα θέμα, σε δυο κινηματογραφικές προσεγγίσεις φιλοξενεί το 5ο Arcadian Screenings.

Η Λέα Τσεμέλ, μια Ισραηλινή δικηγόρος είναι το πρόσωπο.

Η αφιέρωση ολόκληρης της επαγγελματικής ζωής της Λέα, ως συνηγόρου στην υπεράσπιση των Παλαιστινίων ενώπιον των δικαστηρίων του Ισραήλ, είναι το θέμα. Η Λέα ως δικηγόρος, ως δημόσιο πρόσωπο, αλλά και ως γυναίκα, σύζυγος και μητέρα έχει αναλώσει την ύπαρξή της στην υπεράσπιση της δικαιοσύνης.

Η αφοσίωση της Λέα Τσεμέλ στην αποστολή της έχει εμπνεύσει δύο σημαντικούς κινηματογραφιστές . Τον Κώστα Γαβρά, με την ταινία μυθοπλασίας Χάννα Κ. το 1983 και 35 χρόνια αργότερα, την Rachel Lea Jones, στο ντοκιμαντέρ ADVOCATE.

H ταινία του Κ. Γαβρά ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας με τη δύναμη της πραγματικής ιστορίας, στην οποία βασίστηκε η έμπνευση του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη.

Το ντοκιμαντέρ της Jones έχει το χάρισμα να έχει πρωταγωνίστρια την ίδια της Λέα και χάρη στη δουλειά του διευθυντή φωτογραφίας, Philippe Bellaiche, ο οποίος δικαιωματικά συνυπογράφει την ταινία, ο θεατής νοιώθει ότι βλέπει μια αναπαράσταση της πραγματικότητας με την αισθητική πληρότητα μιας κινηματογραφικής υπερπαραγωγής. Ωστόσο, στο ντοκιμαντέρ κανείς δεν υποκρίνεται, κανένα περιστατικό, καμμιά σκηνή δεν αναπαραστάθηκε. Είναι η πραγματικότητα, που άλλοτε βίαια, άλλοτε υπαινικτικά, πότε πότε και με ένα αυτοσαρκαστικό χιούμορ, μας συναρπάζει.