ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Aφιέρωμα Arcadian Screenings 2018 “H Aρκαδία είμαστε εμείς»

 

Το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ παρουσιάζει ένα πλούσιο και πρωτότυπο αφιέρωμα στην παράδοση της Αρκαδίας μετέσσερις ταινίες, οι οποίες θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό της περιοχής. Ταινίες για το πολιτιστικό και το λαογραφικό απόθεμα της Αρκαδίας και την πολιτική της παράδοση, οι οποίες έχουν ως πρωταγωνιστές και αφηγητές τους ιδιους τους Αρκάδες και όχι κάποιον απρόσωπο, τριτο αφηγητή.

 

Με υπερηφάνια υποδεχόμαστε στην Αρκαδικη προβολή την ταινια «Νεστάνη, Φέρνοντας τον Αiγιώρη» σε μορφή work in progress των Γιάννη Ν.Δρίνη και Σίλα Μιχάλακα. Είναι μια αυθεντική εθνογραφική ταινία από προικισμένους δημιουργούς, στην οποία καταγράφεται το έθιμο της ανάβασης, με χορούς και τραγούδια, των Τσιπιανιτών, των Νεστανιωτών στα νεότερα χρόνια, στο βράχο του Γουλά (υψόμετρο 1280 μ) για να κόψουν τον πρώτο ανθό της ‘Άνοιξης και να τον φέρουν, εν χορώ, στο χωριό,ανημερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου. Ένα έθιμο-δρώμενο υποψήφιο για ένταξη στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ΟΥΝΕΣΚΟ.

 

 

 

 Στην ταινία του Φίλιππου Κωνσταντόπουλου «Οδός Χρονά,18», ο πολιτισμός της καθημερινότητας, η λαογραφία, βρίσκει στο πρόσωπο του Τασου Μπιρμπίλη , ένα ζώντα θυμόσοφο πρωταγωνιστή και ένα δρώντα ακάματο συλλέκτη , ο οποίος διασώζει ψηφίδα ψηφίδα, κομμάτι κομμάτι όσα δε σάρωσε η αντιπαροχή και ο καταναλωτισμός.

 

 

 Το «Πέρασμα» του Φώτη Παπούλια ακροβατεί με επιτυχία και ευαισθησία ανάμεσα στη προσωπική βιωματική κινηματογράφιση, ένα home video και την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη. Η κινηματογράφηση έγινε το Πάσχα του 2005 στην Τριπολη και τη Σιλίμνα σε μια μορφή προσωπικού-οικογενειακού –κοινοτικού ημερολογίου της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης. Στίχοι από ένα ποίημα-ημερολόγιο του Ελύτη ακούγονται στην αυθεντική ανεπιτήδευτη καταγραφή Εκτοτε η ταινία παρέμενε στο προσωπικό αρχείο του Παπούλια ώσπου συνάντησε ολόκληρο το ποίημα του Νομπελίστα , που φαντάζει σαν να γράφτηκε (και) γιαυτη την ταινία.

 

 

 

 «Μια ζωή… Ποδήλατο», η ταινία της Ευστρατίας Λιακοπούλου ιχνηλατεί τις διαδρομές των ποδηλατών της Τρίπολης στη δουλειά,στη βόλτα, στην αναψυχή -μύηση στους 3 και κατόπιν στους 2 τροχούς για κάθε παιδι που μεγάλωσε στην Πλατεία Αρεως. Μια πόλη, άλλοτε πρωταθλήτρια στη χρήση του ποδηλάτου, στριμώχνει τωρα στους δρόμους της τους συγχρονους ποδηλάτες , αλλά συνεχίζει και βγάζει πρωταθλητές στην αγωνιστικη ποδηλασία. Μια δοκιμασία για τον πολιτισμό της καταχρηστικης χρήσης αυτοκινήτου είναι η ταινία στην οποία πρωταγωνιστούν και αφηγούνται οι ιστορικοί ποδηλατάδες της πόλης και οι Ιππότες των δύο τροχών.